Sammanfattning av Almedalsveckan
Jag spenderade 5 dagar på Almedalsveckan som äger rum i Visby. Det var många intressanta seminarium, många mingel och en hel del kända politiker. Inledde veckan med att gå på ett intressant frukostseminarium om psykisk ohälsa i skolan. Det var två politiker, den ena från Socialdemokraterna, och den andra från Moderaterna, samt två forskare, en från Högskolan Väst och den andra från Karlstads Universitet. Sedan var även en kille från Sveriges Ungdomsråd närvarande. Han pratade mycket om sina upplevelser i skolan utifrån psykisk ohälsa och lärarnas oförståelse för hans problematik. Forskarna visar på att nedstämdhet och oro ökar i skolan, och att det är mer flickor än pojkar som drabbas. Detta bevisas genom att det är fler kvinnor än män som vårdas på sjukhus för självmordsförsök bland annat. Personen från Sveriges Ungdomsråd bekräftar detta, genom att säga att det finns hög press från lärarna och att han har flera gånger funderat på att hoppa av gymnasiet. En studie gjord bland ungefär 400 ungdomar visar att en majoritet av dem hoppade av p.g.a. socialt utanförskap eller dålig hjälp från lärarna. Forskning visar på att svaga skolprestationer leder till psykisk ohälsa.
Senare samma dag var jag på en föreläsning med Sveriges Ungdomsråd, Fryshuset och ungdomar.se om att man skall prata med unga och fråga dem direkt istället för att prata om dem. Det var representanter från Fryshuset, Husby (en förort till Stockholm där det vart mycket problem med utanförskap), Hanna Nyberg som är ordförande för Sveriges Ungdomsråd, VD:n för ungdomar.se samt en kristdemokrat från Botkyrka kommun som är den bästa kommunen när det kommer till att inkludera unga. De pratade mycket om åldersmaktsordningen, att de vuxna vet mest eftersom de är äldre och har mer erfarenheter vilket inte alltid stämmer.
De poängterade även mycket att det är viktigt att vuxna peppar de unga, och att det är viktigt med att ge ansvar och ge förtroende till de unga som visar på att de vill engagera sig och aktivera sig i det kommunala arbetet. Sveriges ungdomsråd håller även på med en nationell kampanj på sociala medier. Den heter #lyssna och går ut på att man ska uppmana politiker i sin kommun att lyssna, och under Almedalen uppmärksammade man även paneler där ungdomar inte var inkluderade eller det satt vita äldre män. Exempelvis på ett seminarium där jag var på om Östersjön, eller en demonstration om Ojnareskogen, inte en enda ungdom talade för att uppmärksamma detta även om många gick i demonstrationståget Det fanns även en utökning på #lyssna-kampanjen, #elmodalen där Sveriges Ungdomsråd hade en maskot vid namn Elmo som tog kort med kändisar (både politiker och andra kända människor) som lovade att de skulle inkludera mer ungdomar i sitt arbete. Vi publicerade dessa bilder på Instagram.
Jag cyklade även runt på Sveriges Ungdområds cykel och den drog en hel del uppmärksamhet från både tjänstemän, politiker och besökare som ville prata ungdomsinflytande med oss. Det var otroligt många givande samtal och mycket erfarenhetsutbyte. Vi pratade bland annat om hur man ska integrera ungdomar med olika bakgrunder/erfarenheter och hur man låter alla komma till tals. Vi diskuterade även problematiken kring främlingsfientlighet och ifall någon satt i ungdomsrådet/forum/fullmäktige och vid sidan av var partipolitiskt aktiv. Vi pratade även med många organisationer kring hur dem skall inkludera unga i sin verksamhet. De upplevde det som svårt att ta kontakt med ungdomar i sin verksamhet och fråga dem om deras åsikter, men vi i Sveriges Ungdomsråd peppade dem till att våga.
Jag intervjuade även två tjejer från SDUR (Sveriges Dövas Ungdomsråd), som berättade om deras upplevelser kring inflytande. De kände sig exkluderade många sätt och vis. Isabella som pluggar till advokat berättar att tolkarna oftast har dålig kvalitet eftersom skolan anställer dem som är billigast och dem håller sällan godtagbar kvalitet. Det är svårt att få politiker att lyssna på dem och det är svårt att få sin vilja igenom eftersom de inte officiellt är en erkänd minoritet (som finska, romani, jiddish, mäenkieli samt samiska) även om teckenspråket är ett officiellt språk i Sverige.